Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
100 g mljevenih pečenih badema
3 kašike amareto likera
2 kašike kakaoa
2 kašike meda
Dekoracija
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
mljeveni badem
štaub šećer
kakao
Priprema:
1. U posudu sipati mljeveni badem, dodati prosijani kakao i dobro promiješati.
2. Zatim, dodati med i liker pa zamijesiti homogenu smjesu pogodnu za oblikovanje kuglica.
3. Masu prekriti i ostaviti 20-ak minuta u frižideru, da se stegne.
4. Kašičicom zahvatati smjesu i mokrim ili nauljenim dlanovima oblikovati kuglice, pa valjati u kakao ili sitno mljevene bademe i štaub šećer.
5. Ako više volite čokoladnu glazuru, oblikovane kuglice umakati u čokoladu rastopljenu na ulju. Višak glazure otresti, ostaviti kuglice da se osuše a zatim, postupak ponoviti i ostaviti da se osuše šest do osam sati.
6. Kuglice redati na desertni tanjir i ukrasiti po želji, pa služiti.
Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept