Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci (14 komada):
200 g tamne čokolade (najmanje 70% udjela kakaa)
75 ml (1/3 šolje) skuhane crne kafe
0,5 kašičice maslaca (sobne temperature)
0,5 šolje kakaa u prahu
Priprema:
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u usku visoku posudu. Skuhajte crnu kafu i još vruću prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne rastopi odnosno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte maslac i miješajte dok se sve ne poveže. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne stisne, a zatim kašičicama grabite malu količinu smjese.
Pospite ruke kakaom i oblikujte kuglice (2,5 cm). Svaku kuglicu uvaljajte u kakao i stavljajte na papir za pečenje. Ostavite nekoliko sati, a zatim kuglice prebacite u kutiju, zatvorite i stavite u frižider.
Konzumirajte hladno.
Izvor: kaufland.hr