![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za biskvit
3 jaja
2 kašike smeđeg šećera
1 vanilin-šećer
3 kašike brašna
1 kašike kakaa
3 kašike suncokretova ulja
1/2 kesice praška za pecivo
Za nadjev
200 g otopljene čokolade
50 ml ruma
2 kašike pekmeza od šipka ili šljiva
Za ukrašavanje
100 g nasjeckanih pistacija
2 žlice kakaa
Sastojci:
Sastojke za biskvit umutite mikserom, stavite peći u rernu na 180 stepeni oko 18 minuta.
Ohlađeni biskvit usitnite na što sitnije komade. Dodajte otopljenu čokoladu, pekmez, rum i sve dobro izmiješate u što kompaktniju smjesu.
Zbog lakšeg oblikovanja smjesu stavite u frižeder na pola sata.
Mjera za oblikovanje kuglica neka vam bude čajna kašičica. Rukama formirajte kuglicu i uvaljajte je u nasjeckane pistacije ili kakao.
Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images