Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci za tijesto:
Sastojci za krem:
Način pripreme:
1. Dobro umutite jaja sa šećerom.
2. Pažljivo miješajući lopaticom, dodajte brašno, prosejano s praškom za pecivo i vanilom. Na kraju dodajte i koru od limuna.
3. Tijesto sipajte u kalup za tortu, prekriven papircm za pečenje i ispecite tijesto u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
4. Dobro ga ohladite na rešetki i isjecite na kriške.
5. Za krem umiješajte šećer i brašno. Razredite vodom i promiješajte dok ne nastane glatka smjesa.
6. Dodajte žumanjke, promiješajte i razredite preostalim mlijekom.
7. Skuhajte gust krem.
8. Dok je krem još vruć, dodajte čokoladu i promijašajte.
9. Ostavite krem da se dobro ohladi.
10. Umutite pavlaku u snijeg i dodajte ohlađenom kremu.
11. Na tanjir za tortu poređajte nekoliko komada tijesta. Natopite ih sokom od narandže i nemarno po njima poređajte kriške isjeckane narandže
12. Pospite s malo izmrvljene čokolade i nanesite dio krema.
13. Isto ponovite s drugim redom tijesta, ali se potrudite da bude manje veličine od osnove.
14. Kao treći sloj stavite preostale komade tijesta, ako je potrebno izmrvite ih, a s manjim komadima
jednostavno popunite rupe.
15. Cijelu tortu premažite kremom.
16. Otkinite veliki komad providne folije. Prekrijte tortu i rukama oblikujte kupolu. Poravnajte dobro pritiskajući sa svih strana.
17. Prekrivenu folijom, ostavite tortu u frižideru nekoliko sati.
18. Uklonite foliju i čitavu površinu prekrijte kriškama od narandže. Tamo gdje je između kriški ostalo praznina špricem utisnite umućenu pavlaku sa ušećerenim korama agruma.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen