Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
za bijeli fil
4 dl mlijeka
2 kašike šećera
1 kašičica ruma
3 kašike griza
3 kašike kokosovog brašna
za tamni fil:
4 dl mlijeka
2 kašike šećera
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike griza
1 kašičica ruma
2 dl slatke pavlake
Priprema
Bijeli fil: U manjoj šerpi sjediniti mlijeko, šećer i rum, pa kuhati dok ne proključa. Zatim postepeno dodavati griz i miješati dok se ne zgusne. U još topao griz dodati kokosovo brašno i polako promiješati.
Tamni fil: U manjoj šerpi sjediniti mlijeko, šećer i rum, te kuhati dok ne proključa. Zatim nakratko skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i miješati dok se ne otopi. Kada se čokolada otopi, vratiti na ringlu i postepeno dodavati griz miješajući dok se ne zgusne.
Finalni postupak: Odgovarajuće kalupe za desert preliti hladnom vodom i ocijediti. Potom sipati bijeli fil i sačekati da se stegne. Preko njega nanijeti tamni fil. Kada se oba fila stegnu, kalupe izvrnuti naopako na tacnu za služenje kako bi desert ispao (tamni fil treba da bude ispod, a svijetli gore).
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i dekorisati kupole od griza.
Savjet plus: Ovaj desert možete pripremiti i u običnim čašama.
Izvor: Pošalji recept