Cous-cous šarenilo

by | 7 Decembra, 2011
"Podijeliti senzualnu hranu s osobom koju volite", definicija je užitka Aine McAteer, poznate makrobiotičke kuharice. Ovaj je recept svrstala u “hranu za ljubav”, stoga predlažemo da i vi nekome uljepšate dan s brižno pripremljenim cous-cousom.
Sastojci Broj osoba: 4 osobe 130 g cous-cousa  270 ml kipuće vode morska so  100 g mladog graška  100 g mrkve narezane na krugove  100 g kukuruza šećerca  150 g brokule narezane na cvjetiće  3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja  100 svježih shiitake gljiva (bez stabljika, klobuci tanko narezani)  1 kašika tamarija  2 kašike limunovog soka  1 kašika narezanog svježeg peršuna  1 kašika narezanog svježeg bosiljka
 
Priprema Vrijeme pripreme: 50 min Težina: Srednje zahtjevno
1
Cous-cous stavite u posudu, pa ga prelijte kipućom vodom i dodajte prstohvat morske soli. Poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta.
2
U kipućoj vodi, kojoj ste dodali prstohvat soli, skuhajte grašak, izvadite ga i odmah stavite u hladnu vodu da zadrži svijetlozelenu boju.
3
Nakon toga, u kipućoj posoljenoj vodi skuhajte narezanu mrkvu i brokulu.
4
U tavi zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja, dodajte gljive i dinstajte ih nekoliko minuta. Dodajte tamari i sve zajedno još kratko prodinstajte.
5
Gljivama dodajte cous-cous, kuhano povrće, ocijeđeni kukuruz šećerac, 2 kašike maslinovog ulja te sve poprskajte limunovim sokom i pospite nasjeckanim začinskim biljem.
Posluživanje
Poslužite kao lagani ručak ili, u obliku konkretnijeg obroka, uz tempeh i zelenu salatu.
 
Savjet
U pripremi ovog jela možete koristiti i drugo povrće. Isprobajte praziluk, karfiol i crvenu papriku ili luk, tikvice i bundevu. Povrće možete i ispeći: pomiješajte ga s maslinovim uljem i malo balzamičnog sirćeta, pa ga stavite na gornju rešetku rerne prethodno zagrijane na 220°C. Pecite 40 minuta ili sve dok povrće ne omekša.
 
Izvor: Coolinarika