Grčka musaka od krompira

by | 4 Oktobra, 2011
Sastojci
400 g špinata  
800 g krompira  
300-400 ml bešamela
100 g ovčijeg sira
 
Bešamel
kašika putera  
2 kašike brašna  
300-400 ml mlijeka  
so
biber
 
Priprema
1 Špinat skuhajte. Krompire narežite na tanke kriške i napola skuhajte u slanoj vodi.
2 Za bešamel, rastopite puter i dodajte malo ulja. Dodajte brašno, miješajte žicom za mućenje te dodajte vrelo mlijeko. Začinite i prokuhajte malo da se umak zgusne.
3 Kuhani špinat dobro ocijedite i malo ga zgnječite pasirkom.
4 Vatrostalnu posudu nauljite, poslažite krompire, po krompirima rasporedite špinat i sve prelijte bešamelom.
5 Pospite narendanim sirom. Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite musaku oko 30-40 min, odnosno dok ne poprimi zlatnožutu boju.
 
Možete staviti i neki drugi sir, ementaler, gaudu i sl., ali to onda nije grčka musaka nego samo musaka s krompirima.
 
 
izvor: coolinarika.com