Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Klasično vegetarijanstvo isključuje meso i ribu, a vegani iz ishrane izbacuju jaja i mliječne proizvode, neki čak i med, jer je i on životinjskog porijekla. Za sve vas koji želite da odmorite organizam od teške hrane, izabrali smo najukusnije veganske đakonije.
Šnicle od prosa
Potrebno je: 1 šolja prosa, 2,5 šolje vode, 1 kašičica soli, 50 g sitno isjeckanog crnog luka, 25 g mrkve, kendana, još neko povrće po želji, sitno sjeckano, hladno cijeđeno suncokretovo ulje
Priprema: U lonac stavite proso, so i vodu, pa kuhajte pola sata. Kad se prohladi, dodajte povrće i dobro izmiješajte. Oblikujte pljeskavice, a zatim ih pržite dok ne porumene. Odlično se slažu sa tofu sirom (sir od soje), sejtanom (pšenično meso), varivom. Mogu se servirati uz cveklu, bareni kupus i mrkvu, a dekorisati pečenim suncokretovim sjemenkama. Na tanjiru je i sejtan (tzv. pšenično meso), a sve je začinjeno soja sosom.
Savjet +
Sejtan može da se kupi u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Osobe koje su na striktnoj dijeti mogu da ga jedu skuhanog, ali je, naravno, ukusniji kad se isprži na hladno cijeđenom ulju ili ispeče u rerni.
Humus-namaz od leblebija
Potrebno je: 300 g nauta (sirove leblebije), 1-2 cena bijelog luka, 4 kašike limunovog soka, 1 kašičica soli, 1 kašika tahini namaza, 2 kašike maslinovog ulja
Priprema: Naut, koji je tokom noći bio potopljen, kuhajte dok ne postane mek. Izblendirajte skuhani naut i sve ostale sastojke. Možete ga poslužiti uz integralni capati (beskvasni hljeb) ili bilo koji drugi hljeb, ali u mediteranskim recepturama pominje se pita hljeb. (Mada naziv asocira na pite, s njima nema nikakve veze, već je najtačnije poređenje sa beskvasnim lepinjicama koje se peku na ringli.)
Curry od nauta
Potrebno je: 500 g nauta (sirove leblebije), 100 g luka, 100 g mrkve, 300 g paradajza, 1,5 kašika soli, 1 kašika chilija, 1 kašika curryja, 1 kašika đumbira u prahu
Priprema: Naut, koji je preko noći bio potopljen, kuhajte jedan i po do dva sata, dok ne postane mek. U posebnoj šerpi propržite luk i mrkvu, a zatim dodajte paradajz sječen na kockice. Sve zajedno upržite, a onda dodajte kuhani naut i vodu, tek toliko da sve ogrezne. Kuhajte oko sat vremena, jer je toliko otprilike potrebno da se svi začini sjedine i curry zgusne. Ovo jelo dobro se slaže uz basmati rižu i chatni.
Azuki kolač
Potrebno je: 200 g azuki grah, 150 g suhog groža, 1 kašika agaragara (biljni želatin), 250 g šećera
Priprema: Grah, koji je tokom noći bio potopljen, kuhajte 1,5-2 sata. Dodajte suho grože i kuhajte još 15 minuta. Masu izblendirajte, dodajte šećer i agar-agar, pa kuhajte još 10 minuta. Stavite u kalupe željene veličine i sačekajte da se ohladi i stegne. Možete masu izliti i u pleh, pa je poslije hlađenja sjeći u kocke.
Info plus: Postoji predrasuda da je vegetarijanska ishrana jednolična, neukusna i da ne može da zasiti. Međutim, nutricionisti tvrde da ona može da zadovolji potrebe svakog čovjeka.