… još jedna zimska namirnica koja je neizostavna u kuhinji – leća…
Sastojci
(4 osobe)
1 velika šoljica crvene leće
3 velike kašike bulgura
1 komad celera
1 čen bijelog luka
1 čajna kašika slatke crvene paprike
200 ml pasiranog paradajza
1 mala chili papričica so, biber limun suha menta
Priprema
Vrijeme pripreme: 45 min
Ova bogata turska supa izvorno vuče korijene iz priče o prekrasnoj djevojci, rođenoj 1909. godine u selu Dokuzyol, imenom Ezo. Ezo imaše crvene obraze i tamnu crnu kosu i bijaše obožavana od strane jahača kamila koji se zaustavljahu tokom svojih karavana u njenom domu kako bi popili čašu vode. Međutim, njena životna priča ne imaše baš lijep kraj. Prvo se udala za jednog seljanina, ali bijaše jako nesretna s njim. Druga ju je udaja odvela u Siriju, svekrvi koju je teško bilo zadovoljiti i za koju je, kako priča kaže, stvorila ovu supu. Ezo se razboljela i umrla 1952. godine, ali je u međuvremenu u svom rodnom kraju postala legenda o kojoj su se komponovale pjesme i snimali filmovi. I danas je njeno ime u narodu popularno te živi između ostalog i u ovoj supi kojom se u današnje vrijeme, tradicionalno hrani mladenka tik pred vjenčanje.
Uživajte u ovoj mirisnoj i hranjivoj snahinoj supi!
1
u kipuću vodu ubaciti šoljicu crvene leće, jedan čen bijelog luka prerezan popola, komad celera koji ste narezali na jedno 4-5 komada, 1 malu chili papričicu, pokapajte maslinovim uljem i začinite krupnom morskom solju
2
15 min. nakon što se leće kuhala dodajte 3 velike kašike bulgura i 1 čajnu kašičicu slatke crvene paprike, podlijte vrućom vodom ili povrtnim temeljcem te nastavite kuhati još 30 minuta
3
10 minuta prije kraja kuhanja dodajte 200 ml pasiranog paradajza
4
kad je kuhano, skinuti s vatre, izvaditi chili papričicu, a sve ostalo dobro izmiksati štapnim mikserom – budući da je smjesa gusta, uliti još vruće vode ili temeljca do željene gustoće
5
supu servirati u tanjire ili zdjelice, pokapati maslinovim uljem i posipati sušenom mentom pa poslužiti uz krišku svježeg limuna koji se iscijedi u supu neposredno prije nego što ćete je jesti