Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Vjeko Kramer ovog vikenda priprema musaku na malo drugačiji način, sa kiselim kupusom, a osim toga pripremat će ljutu krompir supu, ukusne uštipke sa rakovima, te na kraju domaći tatar sos koji odlično ide uz mnoga jela.
MUSAKA OD KISELOG KUPUSA
1/2 kg kiselog kupusa
200 g kuhane riže
1 kg krompira
½ kg mljevenog mesa
150 g suhog mesa
kiselo vrhnje
3 jajeta
1 crveni luk
umak od paradajza
Olitalia maslinovo ulje
sol i biber
Vegeta
Priprema: Na ulju propirjati sitno sjeckani crveni luk, usitnjeno suho meso, te mljeveno meso. Na kraju dodati umak od paradajza i začiniti solju, biberom i vegetom. U posebnoj posudi umutite jaja i vrhnje, te sve začinite vegetom. Kuhani krompir ogulite i nasjecite na ploške. Kiseli kupus isperite i dobo ocijedite, pa propirjajte na malo ulja 20-ak minuta da omekša. Pomiješajte sa ploškama kuhanog krompira. Dno tepsije namastite pa stavite pola mješanog krompira i kiselog kupusa kao podlogu, prelijte polovinom umućenih jaja, te stavite pola kuhane riže, na nju stavite svo meso, a na njega drugi dio riže, zalijte smjesom od umućenih jaja i na kraju završite s ostatkom krompira i kiselog kupusa. Prelijte ostatkom umućenih jaja i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ᵒ oko pola sata do 45 min.
LJUTA KROMPIR SUPA
½ kg krompira
1 crveni luk
3-4 čehna bijelog luka
100 g suhog mesa
200 g ljute kobasice
300 g kiselog kupusa
1 kašika maslaca
goveđi temeljac
ljuta začinska paprika
kim
sol i biber
Vegeta
Priprema: Na malo maslaca ispirjajte sitno sjeckani crveni luk i izgnječeni bijeli luk. Dodajte usitnjeno suho meso i ljutu kobasicu sječenu na kolutiće, te začinite ljutom paprikom. Propirjajte nekoliko minuta pa dodajte kiseli kupus i oguljene krompire sječene na kocke. Začinite usitnjenim kimom, Vegetom, solju i biberom, te kuhajte 20 min, dok krompir ne omekša.
UŠTIPCI OD RAKOVA
½ kg surimi štapića
1 crveni luk
3 čehna bijelog luka
svježi đumbir
peršunov list
1 kuhani krompir
2 jajeta
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
sol i biber
Vegeta
Olitalia ulje
Priprema: Surimi štapiće izmiksati u procesoru. Dodati bijeli luk, crveni luk, krompir, đumbir, peršunov list i sve izmiksati, povezati umućenim jajima da se dobije gusta smjesa od koje oblikujemo uštipke nauljenim rukama. Ako je smjesa prerjetka umiješati brašno i krušne mrvice da bi dobili smjesu lakšu za manipuliranje. Uštipke uvaljati u brašno pa pržiti u vrućem ulju.
TARTAR SOS
200 g majoneze
50 g kiselih krastavaca
2-3 čehna bijelog luka
1 kuhano jaje
kapari
limunov sok
sol i biber
Priprema: Naribati kisele krastavce, kuhano jaje, bijeli luk i kapare pa ih umiješati u majonezu. Začiniti limunovim sokom, solju i biberom.
Lonci i poklopci su u nedjelju u 11:40h na OBN TV
Tekst i foto: PR