![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2021/04/GettyImages-1281856415-600x470.jpg)
Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
U susret velikom hrišćanskom prazniku Uskrsu, Vjeko Kramer je odlučio za nedjeljno izdanje kulinarskog showa Lonci i poklopci pripremati jela koja su idealna za uskršnji svečani ručak kojim možete obradovati vaše najmilije. Emisiju Vjeko započinje pripremom slatke gužvare sa sirom, zatim će pripremati proljetnu pileću supu, a ako ste vegetarijanac ili jednostavno volite povrće idealan prijedlog su i vege popečci koje Kramer takođe planira pripremati. Dalje tu će biti i recepti za ukusne obroke kao što je špinat sa korjenastim povrćem, pogača, rižoto s mladim lukom, ćufte sa kuhanim jajima, te uskršnji namaz.
SLATKA GUŽVARA SA SIROM
½ kg jufke
200g suhog voća
400g svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
100 g šećera
vanilin šećer
2 jajeta
1 dl mineralne
½ dl ruma
½ dl mlijeka
sol
ulje
Priprema: Suho voće usitnite na veličinu grožđica i brusnica, ovisno o tome koje voće koristite i prelijte rumom i mlijekom, te ostavite barem 1 sat da omekša. Umutite jaja pa dodajte kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, malo soli i svježi sir te mineralnu vodu. Fil od sira treba biti lako razmaziv. U fil umiješajte ocjeđeno suho voće. Na dno tepsije stavite papir za pečenje i premažite ga uljem pa stavite prvu koru, zatim i nju premažite uljem. Premažete kore filom ili ih umačete u njega pa ih gužvate i slažete jednu pored druge, te na kraju samo gužvaru prekrijete sa dvije najbolje kore koje nauljite i onda prije pečenja isječete na željene oblike. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ᵒC 40-ak minuta. Prilikom posluživanja pospite šećerom u prahu.
PROLJETNA PILEĆA SUPA
½ kg piletine
pileći temeljac
1 mrkva
1 stabljika celera
1 karfiol / 1 brokula
1 prasa
250 g graška
kopar
sol i biber
Vegeta
Priprema: Svo povrće i meso isjeći na male kockice. Popržiti na malo ulja prvo prasu i korjenasto povrće, a zatim i piletinu. Doliti pilećim temeljcem, dodati karfiol i brokulu, te pustiti da prokuha. Isprobati pa prema potrebi začiniti solju, biberom i vegetom. Prije posluživanja posuti sitno sjeckanim koprom.
VEGE POPEČCI
½ kg krompira
200 g špinata
1 crveni luk
2-3 čehna bijelog luka
100g cous-cousa
100g parmezana
2 jajeta
krušne mrvice
brašno
muškatni oraščić
kurkuma
sol i biber
Vegeta
Priprema: Krompir ogulite i isjecite na jednake kocke pa ga kuhajte u slanoj vodi. Špinat operite i skuhajte u vodi. Cous-cous prelijte kipućim temeljcem i ostavite 10-ak minuta da nabubri. Na malo ulja popržite sitno sjeckani crveni luk i nakon 2 minute mu dodajte usitnjeni bijeli luk pa pirjajte još 30-ak sekundi. Umutite jedno jaje i u njega umiješajte izgnječeni kuhani krompir, isjeckani špinat, cous-cous, prženi ohlađeni luk, ribani parmezan i sve začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem, kurkumom i Vegetom. Od ovih sastojaka umijesite smjesu za popečke pazeći da se ne stvori pire već da se sastoji od komadića. Od ove smjese oblikujte popečke, uvaljate ih u brašno pa u umućeno jaje i krušne mrvice, te pržite u dubokom ulju.
ŠPINAT SA KORJENASTIM POVRĆEM
700g špinata
1 litra mlijeka
1 mrkva, 1 peršunov korijen, ¼ celerovog korijena
1 crveni luk
4-5 čehna bijelog luka
muškatni oraščić
sol i biber
ulje i maslac
1 kašika brašna
1 kašika kukuruzne krupice
1 kašika griza
Vegeta
Priprema: Skuhati špinat u vodi, ocijediti, ohladiti i sitno isjeckati. U mlijeku skuhati mrkvu, celer, peršunov korijen koje smo prethodno naribali ili jako sitno isjeckali kao i crveni luk. Mlijeko začiniti solju, biberom i Vegetom pa kad je povrće mekano izmiksati štapnim mikserom. Na mješavini ulja i maslaca popržiti brašno i usitnjeni bijeli pa zaliti začinjenim mlijekom, te napraviti rjeđi bešamel, začiniti ga muškatom i onda zgušnjavati grizom i kukuruznom krupicom, te na kraju umiješati usitnjeni špinat. Poslužiti uz jaje na oko.
U emisiji koja je na programu OBN televizije 27.03.2016. Vjeko priprema sljedeća jela:
POGAČA
800g brašna
1 suhi kvasac
20 g šećera
1 dl mlijeka
2,5 dl vode
sol
250g maslaca
3 jajeta
krupna sol
sjemenke po želji
Priprema: Pomiješajte suhi kvasac, jednu kašiku šećera, malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomiješajte brašno i sol, te umiješajte kvaščevo mlijeko i mlaku vodu tako da dobijete tijesto koje se neće lijepiti za ruke i stijenke posude. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu dok se ne udupla. Za to vrijeme maslac temperiran na sobnoj temperaturi malo posolite i u njega umiješajte 3 žumanjka. Tijesto premjesite i razvaljajte što tanje. Premažite mješavinom maslaca i žumanjaka i zarolajte u oblik rolata pa sjecite na pužiće i onda ih poredajte u tepsiju, te ostavite još pola sata da se diže na toplom mjestu. Premažite umućenim bjelancima i pospite sjemenkama i krupnom solju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko 45 minuta.
RIŽOTO S MLADIM LUKOM
1 šoljica riže
2,5 šoljice povrtnog temeljca
1 vezica mladog luka
1 kašika maslaca
malo ulja
½ šoljice vrhnja za kuhanje
100 g parmezana
Priprema: Na ulju i maslacu popržite rižu i mladi luk isječen na tanke kolutiće. Možete odmah ispirjati i bijeli i zeleni dio luka. Propirjajte, pa zalijte kipućim temeljcem. Kada riža omekša umiješati vrhnje za kuhanje, ribani parmezan i ako niste dodali zeleni dio mladog luka, dodajte ga sada i miješajte dok rižoto ne postane kompaktan i kremast. Prilikom posluživanja pospite ribanim parmezanom i svježim sitno isjeckanim zelenim dijelom mladog luka.
ĆUFTE SA KUHANIM JAJIMA
1 kg mljevenog mesa
2 svježa jajeta
10 kuhanih jaja
1 zemička
1 dl mlijeka
1 glavica luka
3 čehna bijelog luka
crvena paprika
sol i biber
Vegeta
Za pohanje: 2 dl ulja / 1 jaje / 100g brašna / 200 g krušnih mrvica
Priprema: Zemičku natopiti u mlijeku. Crveni luk i bijeli luk očistiti, sitno nasjeckati i popržiti na malo ulja. Pomiješati mljeveno meso s ocijeđenom i izdrobljenom zemičkom, umućenim svježim jajima i poprženim lukom. Ovisno o teksturi smjese, ako je prevlažna umijesiti i krušne mrvice te začiniti crvenom paprikom, solju, biberom i vegetom. Miješati dok meso ne postane lagano za oblikovanje. Smjesu podijeliti u 10 komada i u svaki komad staviti kuhano jaje koje smo prethodno pobrašnili i oblikovati ćuftu. Ćufte pobrašniti, umočiti u umućeno jaje pa u mrvice te pohati u ulju pazeći da ne zagore niti sa jedne strane.
USKRŠNJI NAMAZ
200g mladog sira
50g maslaca
2dl milerama
hren
3-4 kuhana jajeta
200g purećih prsa
vlasac i peršunov list
sol i biber
Priprema: Mladi sir začinimo solju, biberom, usitnjenim vlascem i peršunovim listom, te hrenom i viljuškom umiješamo što bolje možemo. Zatim dodamo maslac temperiran na sobnu temperaturu i polako umiješamo mileram. U tako pripremljen namaz umiješamo usitnjena kuhana jaja i pureća prsa. Namaz poslužimo ohlađen uz toplu pogaču.