Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Sastojci:
360 ml mlijeka
540 g brašna
2 jaja
60 g maslaca
2 kašičice šećera
1 kašika suhog ili 25 g svježeg kvasca
2 kašičice soli
susam, mak, lan…
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko, šećer, kvasac i jaje. Dodajte otopljeni maslac, dobro pomiješajte pa pustite da se na vrhu stvori pjena. Dodajte brašno i so i zamijesite mekano i elastično tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte još brašna.
Nauljite posudu pa u nju ubacite tijesto i pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči. Kada je tijesto postalo duplo veće, premijesite ga. Podijelite tijesto na 10 do 12 okruglica i pustite da odmore još desetak minuta.
Prebacite ih na lim za pečenje, pustite ih oko pola sata do 45 minuta da se dižu, a zatim ih premažite jajetom i pospite sjemenkama po želji.
Pecite na 190 stepeni oko 15 do 20 minuta, u zavisnosti od rerne i veličine peciva. Pecivo mora da poprimiti zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Odmorite ih 15 minuta, pa poslužite.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Thinkstock