Sataraš

by | 22 Septembra, 2011
Sastojke za klasičnu ljetnu salatu možete začas pretvoriti u novu kombinaciju, oživljujući sataraš, vrlo ukusno, jednostavno i pomalo zabavno jelo. Možete ga poslužiti i uz jela s roštilja ili zamrznuti pa koristiti kao dodatak jelima.
Sastojci (za 4 osobe):
500 g paprika,  500 g paradajza,  1 glavica većeg luka,  5 kašika ulja,  1 kašika šećera,  so,  biber, 1 kašika Vegete
 
1 Papriku očistite i narežite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, odstranite mu sjemenke i narežite ga.
2 U širokoj tavi na ugrijanom ulju propržite luk, dodajte šećer, a nešto zatim pripremljenu papriku.
3 Kad paprika malo omekša, umiješajte paradajz i Vegetu pa nastavite dinstati sve dok sva tečnost ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite.
 
Posluživanje
Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili mali obrok s raznim prilozima.
Savjet
Po želji možete dodati malo soja sosa, što je u novije vrijeme uobičajeno.
Mala tajna
Za pripremu sataraša poželjna je široka tava (kako bi tekućina što prije isparila, a paprika sačuvala čvrstoću i razvila željenu aromu).
Napomena
Ovo možete i zamrznuti
Zamrzavanje: Jelo pripremite do kraja, bez dodatka soli i bibera. Ohladite ga, rasporedite u posudice s poklopcem i spremite u zamrzivač. 
Odmrzavanje: Jelo ostavite da se odmrzava preko noći u frižideru pa ga u posudi s poklopcem zagrijte na šporetu ili u rerni. 
Rok trajanja: 60 dana.