
Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Pečenje mesa nije nikakva umjetnost, ali je potrebno pribjeći malim trikovima kako bi ono bilo ukusnije. Kako biste dobili ukusnu koricu na površini odreska, obavezno ga morate staviti u dobro zagrijanu tavu, savjetuje slavni kuhar Jamie Oliver.
Važno je da temperatura pečenja bude visoka jer će se pore zatvoriti, a sok će ostati u mesu. S prejake vatre meso će biti žilavo; iznimka je marinirani odrezak koji će dobiti miris roštilja. Da bi se ravnomjerno pržili, odresci moraju biti i ravnomjerno debeli pa ih treba dobro istući, najbolje između dviju folija, slažu se kuhari. Gordon Ramsay ističe kako je tajna savršenog odreska ipak u dobroj marinadi.
Tvrđa mesa poput govedine i junetine bilo bi idealno ostaviti barem 24 sata da se mariniraju u frižideru. A piletini ili puretini dovoljno je i pola sata. Meso će biti sočnije ako ga premažete s malo maslaca, ali tek prije kraja pečenja. Osim toga, mnogi griješe jer bodu meso tokom pečenja – time ono gubi na sočnosti. Koliko god bili primamljivi, prije posluživanja odreske obavezno pustite da odstoje barem pet minuta kako bi se stigli još malo omekšati.
Jamiejevi odresci
Sastojci: 2 teleća odreska, po kašičica bibera i soli, 2 cm svježeg đumbira, 1/2 čili papričice, malo bijelog luka, limeta
Priprema: Stavite odreske na dasku te ih pospite biberom i solju. Prelijte ih maslinovim uljem pa popržite na tavi. Vratite ih na dasku, opet prelijte uljem te pospite nasjeckanim đumbirom, čilijem i bijelim lukom. Prelijte limetinim sokom, narežite ih i poslužite s tjesteninom.
Ramsayevi tuna odresci
Sastojci: 4 odreska tune, 1,5 kašičica sjemenki korijandra, 250 g kus-kusa, 150 ml povrtnog temeljca, 100 ml vode, sol, biber, 4 kašike maslinovog ulja, kašika sirćeta, limunov sok, povrće
Priprema: Posolite i pobiberite tunu, pospite korijanderom i prelijte maslinovim uljem. Popržite ih na tavi pa prelijte mješavinom maslinovog ulja, sirćeta i limunovog soka. Kus-kus stavite u vrući temeljac i vodu s malo maslinovog ulja pa pustite 20-ak min. Poslužite tunu s kus-kusom i pečenim povrćem prema želji.
Nikolasimage/Getty Images via Guliver