Tradicionalni irski recept za hljepčiće od krompira

by | 27 Augusta, 2016

Ovo je strainski recept za hljeb ili kolač od krompira, koji se u Irskoj tradicionalno služi za doručak, ali je i neizostavni dio lokalnih festivala. Služi se uz jaja ili kobasice, ali ga Irci konzumiraju i u slatkoj varijanti – sa šećerom, džemom, medom ili marmeladom.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Ilustracija/ Guliver/Getty Images

 

Potrebni sastojci:

  • 1 i po šolja brašna
  • puter ( 2 kašike, i dodatno za pečenje)
  • kašičica soli
  • 1 i po šolja pripremljenog pirea od krompira
  • 50 ml mlijeka

Uputstvo za pripremu pogledajte na sljedećoj strani… 

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Ilustracija/ Guliver/Getty Images

Priprema:

1.Zagrijte rernu na 200 stepeni.

2.U posudi pomiješajte brašno, so i puter i zamijesite koliko je to moguće. U smjesu dodajte krompir pire i mijesite dok ne dobijete glatku i homogenu masu.

3.Tijesto razvucite u pravugaonik, a potom sijecite parčiće veličine 5×5 cm. Takođe, tijesto možete razvući u krug, pa sjeći parčiće u obliku trougla.

4.Parčiće poredajte na papir za pečenje. Pecite 10 minuta, potom ih izvadite, okrenite, pa vratite u rernu na još 10 minuta.

5.Kada je pečenje gotovo, ostavite hljeb da se prohladi.

6.Zagrijte puter na tiganju na umjerenoj vatri, a potom propržite kratko pečeno parče hljeba sa obje strane.

Izvor: Life content