Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Ovo je strainski recept za hljeb ili kolač od krompira, koji se u Irskoj tradicionalno služi za doručak, ali je i neizostavni dio lokalnih festivala. Služi se uz jaja ili kobasice, ali ga Irci konzumiraju i u slatkoj varijanti – sa šećerom, džemom, medom ili marmeladom.
Potrebni sastojci:
Uputstvo za pripremu pogledajte na sljedećoj strani…
Priprema:
1.Zagrijte rernu na 200 stepeni.
2.U posudi pomiješajte brašno, so i puter i zamijesite koliko je to moguće. U smjesu dodajte krompir pire i mijesite dok ne dobijete glatku i homogenu masu.
3.Tijesto razvucite u pravugaonik, a potom sijecite parčiće veličine 5×5 cm. Takođe, tijesto možete razvući u krug, pa sjeći parčiće u obliku trougla.
4.Parčiće poredajte na papir za pečenje. Pecite 10 minuta, potom ih izvadite, okrenite, pa vratite u rernu na još 10 minuta.
5.Kada je pečenje gotovo, ostavite hljeb da se prohladi.
6.Zagrijte puter na tiganju na umjerenoj vatri, a potom propržite kratko pečeno parče hljeba sa obje strane.
Izvor: Life content