Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Njoke su knedlice napravljene od krompira koje mogu da se serviraju uz razne soseve, sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije i poznate su po njihovom načinu serviranja njoke danas postoje u brojnim oblicima i prave se uz različite priloge. Prave se u Južnoj Americi, Francuskoj i Hrvatskoj.
Mi vam danas donosimo dva ukusna recepta:
Njoke u sosu od paradajza
Potrebno je:
* kašičica maslinovog ulja
* crni luk
* 2 čehna bijelog luka
* crvena paprika
* 400 g pelata
* 500 g njoka
* kašičica sušenog ili šaka svježeg bosiljka
* 125 g mocarele
Priprema: Zagrijte ulje u tiganju i pet minuta pržite isjeckani luk i sitno isjeckanu papriku. Ubacite isjeckani bijeli luk, pržite ga minut, pa dodajte pelat. Sve kuhajte otprilike 10 minuta, povremeno miješajući. Skuhajte njoke prema uputstvu, pa ih ubacite u sos. Posolite, dodajte isjeckani bosiljak i sipajte u veliku vatrostalnu posudu. Pospite njoke rendanom mocarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije zlatnu boju.
Njoke sa kremastim sirom
Potrebno je:
* 450 g njoka
* 1/2 kašičice soli
* 6 kašičica maslaca
* 40 g brašna
* 750 ml mlijeka
* 200 g rendanog čedar sira
* 2 kašičice senfa
* po 1/4 kašičice bibera i mljevene paprike
* 30 g rendanog parmezana
Priprema: Skuhajte njoke u slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju. Otopite maslac u tiganju, dodajte brašno i miješajte oko dva minuta. Polako ulijte mlijeko i nastavite da miješate. Kad smjesa postane glatka i zgusne se pomjerite tiganj s ringle, dodajte čedar sir i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte senf, začine i polovinu parmezana, kao i kuhane njoke. Promiješajte i pospite ostatkom parmezana. Pecite 10-12 minuta, sve dok ne počnu da se stvaraju mjehurići.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images