Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Zašto se ne biste u ovim hladnim danima počastili lux jelovnikom? Osjećajte se privilegovano – kao u renomiranom hotelu Hyatt Regency, koji je specijalno za LJ&Z otkrio recepte poslastica sa menija restorana Metropolitan Grill.
Čokoladna poslastica
Potrebno je: 400 g topljenog šećera, 60 pečenih lješnjaka, sladoled od vanilije. Potrebno je za kremu od karamele: 40 g topljenog šećera, 140 ml slatkog vrhnja, 250 g mliječne čokolade
Priprema: Postavite 6 metalnih okvira na tepsiju. U maloj tavi, na umjerenoj vatri pomiješajte šećer sa 20 ml vode. Kada se šećer istopi, povećajte temperaturu i kuhajte dok karamel ne dobije zlatnu boju. Dodajte slatko vrhnje i miješajte dok se pavlaka potpuno ne otopi. Čokoladu stavite u činiju, dodajte karamel kremu i promiješajte. Sipajte karamel kremu u metalne okvire i ohladite u frižideru.
Potrebno za čokoladno tijesto: 40 g kakaoa u prahu, 160 g brašna, 80 g šećera za glazuru, ½ kašike soli, 80 g neslanog putera, 1 jaje
Priprema: Stavite kakao, brašno, šećer za glazuru i so u blender. Dodajte puter i izblendirajte. Dodajte jaje i miješajte oko 1 minut, zatim prebacite smjesu na dasku i mijesite dok tijesto ne postane glatko. Umotajte u plastiku i ostavite u frižideru 2 sata. Ugrijte rernu na 180° C. Uklonite metalne okvire oko karamel krema. Istanjite čokoladno tijesto na debljinu od 2-3 mm i isijecite 6 kvadrata metalnim okvirima. Postavite ih u tepsiju i pecite 5 minuta. Ostavite tijesto da se ohladi, a zatim vratite u metalne okvire. Prelijte karamel krem preko tijesta i stavite u frižider da se ohladi. U međuvremenu pripremite mus i glazuru.
U nekim dijelovima svijeta zlato se koristi i u ishrani, kao npr. u vidu zlatnih listića koji služe kao dekoracija najfinijih jela. Vjeruje se da zlato donosi sreću i prosperitet u životu.
Panakota krem od karfiola, marinirani račići sa želeom i kavijar
Potrebno za krem od karfiola: 1 srednji karfiol, 200 ml slatkog vrhnja, 100 g putera, 2 lista želatina potopljena u hladnu vodu, 100 ml vode
Priprema: Očišćen i isječen karfiol stavite u tavu i prelijte vodom. Dodajte puter i dinstajte dok voda ne ispari. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte dok ne postane gusto. Izblendirajte smjesu u blenderu, dodajte list želea, so, biber i prespite u tanjir.
Potrebno za žele: 1 kg račića, 500 g povrća za supu (mrkva, celer, crni luk, lovorov list), 6 listova želatina potopljenih u hladnu vodu
Priprema: Kuhajte račiće i povrće za supu na tihoj vatri oko 2 sata. Nakon toga procijedite tečnost u metalnu posudu i dodajte želatin. Kada je krem od karfiola spreman, prelijte preko njega tanak sloj želea.
Račići: šest račića srednje veličine marinirajte u limunovom soku i maslinovom ulju, u koje ste dodali sjeckano začinsko bilje, so, biber. Ukrasite panakota krem tvrdo kuhanim jajetom prepelice i kašikom kavijara.
Čorba od plodova mora sa šafranom i uljem od začinskog bilja
Potrebno je: 1 l vode od kuhane ribe, 1 g .afrana, 100 ml suhog bijelog vina, 100 ml slatkog vrhnja, 250 g povr.a za supu (mrkva, celer, crni luk, krompir, komorač), 250 g mije.anih plodova mora (račići, školjke, lignje, bijela riba)
Priprema: Dinstajte povrće u malo putera, dodajte .afran i vodu od kuhane ribe, a zatim morske plodove i poširajte 1-2 minuta, a onda začinite solju i biberom po potrebi.
Kaneloni sa pačetinom i tartufima, lisičarke i pire od graška sa puterom
Potrebno za pačetinu: cijela patka ili 6 bataka, anis, cimet, lovorov list, maj.ina du.ica, zrna crnog bibera, morska so
Priprema: Marinirajte pačetinu u ovoj mje.avini 24 sata. Sljedećeg dana isperite marinadu, pačetinu stavite u čist pleh i preko nje namažite pačiju mast. Pleh stavite u prethodno umjereno zagrijanu rernu na 160-170‹ C, da se peče 3 sata. U međuvremenu pripremite isjeckano povrće, mrkvu, celer i praziluk. Kada se pačetina dovoljno ohladi, odvojite meso od kostiju. Dinstajte povrće dok ne postane meko, dodajte malo crvenog vina i pržite. Zatim dodajte pačetinu, so, biber i 20 ml ulja od tartufa. Kada se ohladi, ovom smjesom napunite “cannelloni”.
Potrebno za pire od graška: crni luk, krompir srednje veli.ine, 2 čena bijelog luka, 500 g zamrznutog graška, mlijeka, pola veze peršuna, 100 g putera
Priprema: Izdinstajte crni i bijeli luk, dodajte isjeđen krompir, grašak i mlijeko. Prebacite u činiju i sklonite sa ringle. Dodajte u smjesu peršun, a zatim izblendirajte sve dok ne postane glatka. Potrebno za lisičarke: 150 g lisičarki, 100 ml sirćeta, 80 g šećera Priprema: Dobro isperite i očistite pečurke. Dinstajte sirće i šećer. U još vruće sirće stavite pečurke i ostavite ih u tome cijelu noć. Ugrijte na pari “cannelloni”tjesteninu 8-10 minuta. Ugrijte pire od graška, dodajte malo putera, soli i bibera po potrebi. Kašikom sipajte pire od graška na dno dubokog tanjira. Preko pirea pospite lisičarke a na vrh stavite cannelloni tjesteninu. Prelijte sve na kraju sosom od crvenog vina.
SAVJET PLUS: Ovaj recept je veoma složen, tako da ćete znatno skratiti vrijeme pripreme ako kupite već pečenu patku.