Lagana krem torta

by | 22 Aprila, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 dl čokoladnog mlijeka

Za fil:

  • 3 pudinga od vanile
  • 4 kašike gustina
  • 150 g šećera
  • 1 l mlijeka + mlijeko za natapanje keksa
  • 200 čokolade za kuhanje
  • 200 g margarina
  • 200 g malina
  • 10 g želatina u prahu
  • 300 g ”pti ber” keksa

Priprema:
Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti šam od bjelanaca sa smjesom od žumanjaka, dodati brašno, gustin i kakao te polako promiješati varjačom.
4. U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smjese ispeći koru na 200 ºC. Pečenu i ohlađenu koru poprskati čokoladnim mlijekom.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i gustinom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a maline izmiksati.
4. Ohlađeni puding podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati nabubreo želatin, miksane maline i promiješati. U drugi dio dodati 100 g otopljene čokolade i 150 g omekšalog margarina i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Koru vratiti u kalup za tortu i premazati je filom od malina.
2. Zatim poslagati red ”pti ber” keksa prethodno natopljenog u mlijeko i prekriti filom od čokolade.
3. Preostalu čokoladu i margarin otopiti na pari i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana