Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti šam od bjelanaca sa smjesom od žumanjaka, dodati brašno, gustin i kakao te polako promiješati varjačom.
4. U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smjese ispeći koru na 200 ºC. Pečenu i ohlađenu koru poprskati čokoladnim mlijekom.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i gustinom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a maline izmiksati.
4. Ohlađeni puding podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati nabubreo želatin, miksane maline i promiješati. U drugi dio dodati 100 g otopljene čokolade i 150 g omekšalog margarina i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru vratiti u kalup za tortu i premazati je filom od malina.
2. Zatim poslagati red ”pti ber” keksa prethodno natopljenog u mlijeko i prekriti filom od čokolade.
3. Preostalu čokoladu i margarin otopiti na pari i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana