
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Pošalji recept
Sastojci:
250 g piškota
2,5 dl mlijeka
za fil
1 puding sa ukusom slatkog vrhnja
4 dl mlijeka
100 g bijele čokolade
100 g šećera
125 g margarina
100 g kajsija iz kompota
10 g želatina
Priprema:
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od slatkog vrhnja, pa dodati u ključalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
3. U ohlađeni puding dodati omekšali margarin i umutiti mikserom.
4. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode, ostaviti da nabubri, a zatim dodati u fil i promiješati. Na kraju dodati sjeckane kajsije.
Finalni postupak:
1. Piškote umakati u mlijeko i slagati jednu do druge na providnu prianjajuću foliju da bi se oblikovala kora u vidu pravougaonika veličine 30×25 cm.
2. Koru premazati filom od kajsija, a zatim pažljivo urolati pomoću folije. Krajeve folije stegnuti, pa sve uviti u kuhinjsku krpu i staviti u frižider da se stegne.
3. Kada se rolat stegne, raspakovati ga i isjeći na komade.
Napomena: Umesto kajsija, rolat možete napraviti s bilo kojim voćem.
IZVOR: POŠALJI RECEPT