Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od bjelanaca i promiješati. Dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom.
3. U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smjese na 200 ºC ispeći koru.
Fil:
1. Sjediniti mlijeko i šećer pa zagrijevati dok se šećer ne otopi. U ohlađeno mlijeko dodati šlag od slatke pavlake, mljevene napolitanke i lješnjake te promiješati.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga sjediniti sa filom i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup, preko nje sipati pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 12 časova.
2. Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana