Ledena krem torta

by | 12 Juna, 2013

Sastojci:
Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 5 dl slatke pavlake
  • 150 g šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • 150 g prženih lješnjaka
  • 150 g mljevenih napolitanki

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa sjediniti sa šamom od bjelanaca i promiješati. Dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom.
3. U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smjese na 200 ºC ispeći koru.

Fil:

1. Sjediniti mlijeko i šećer pa zagrijevati dok se šećer ne otopi. U ohlađeno mlijeko dodati šlag od slatke pavlake, mljevene napolitanke i lješnjake te promiješati.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ga sjediniti sa filom i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Pečenu koru vratiti u kalup, preko nje sipati pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 12 časova.
2. Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana