Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci
130 g maka
330 ml mlijeka + 100 ml
1 mahuna vanilije
40 ml meda
130 g šećera
5 žumanjaka
650 ml šlaga
Priprema:
U lonac stavite 330 ml mlijeka, mak, med i prepolovljenu mahunu vanilije. Kuhajte na slaboj vatri deset minuta, miješajte da ne zagori. Ostavite smjesu da se ohladi. Izvadite mahunu vanilije.
Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom.
Zakuhajte 100 ml mlijeka. U tankom mlazu dodajte malo mlijeka u izmiksane žumanjke, pritom ih miksajte, polako dodajte i ostalo mlijeko. Vruće mlijeko treba dodavati polako da se žumanjci ne bi zgrušali.
U loncu zakuhajte vodu. Na lonac stavite odgovarajuću posudu s pripremljenom smjesom od šećera, žumanjaka i mlijeka. Pazite da se posuda u kojoj se smjesa kuha, ne kvasi u vodi.
Smjesu kuhajte na pari, povremeno promiješajte/izmiksajte. Kuhajte desetak minuta, da se smjesa malo zgusne.
Posudu sa kuhanom smjesom stavite u drugu posudu (ili sudoper) u koju ste stavili hladnu vodu i kocke leda. Miješajte/miksajte da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu umiksajte ohlađeni mak.
Izmiksajte biljni šlag ili slatko vrhnje i umiksajte ga u pripremljenu smjesu od maka.
Posudu u koju namjeravate staviti desert, po želji obložite papirom za pečenje (ali ne morate). Ulijte pripremljenu smjesu i odozgo zagladite.
Smjesu stavite u zamrzivač na 12 sati.
Smrznuti parfe istresite na poslužavnik i odlijepite papir s njega.
Izvor: blog.dnevnik.hr