Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti snijeg od bjelanjaka sa filom od žumanjaka, dodati brašno i polako promiješati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Umutiti žumanjke sa 125 g šećera u prahu pa kuhati na pari miješajući dok se ne zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
3. U još toplu smjesu dodati mljevene orahe i promiješati.
4. Margarin penasto umutiti pa sjediniti sa ohlađenim filom.
5. Posebno umutiti bjelanjke sa preostalim šećerom u prahu pa dodati u pripremljeni fil i promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Pečenu piškotu isjeći na kockice 1×1 cm.
2. Kockice piškote sjediniti sa filom i promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu mješavinu piškota i fila. Ostaviti u frižideru 24 časa da se stegne.
4. Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana