Leopard torta

by | 22 Februara, 2013

Za koru:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna

Za fil:

  • 7 jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 200 g čokolade
  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 g margarina

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti snijeg od bjelanjaka sa filom od žumanjaka, dodati brašno i polako promiješati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Fil:

1. Umutiti žumanjke sa 125 g šećera u prahu pa kuhati na pari miješajući dok se ne zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
3. U još toplu smjesu dodati mljevene orahe i promiješati.
4. Margarin penasto umutiti pa sjediniti sa ohlađenim filom.
5. Posebno umutiti bjelanjke sa preostalim šećerom u prahu pa dodati u pripremljeni fil i promiješati varjačom.

Finalni postupak:

1. Pečenu piškotu isjeći na kockice 1×1 cm.
2. Kockice piškote sjediniti sa filom i promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu mješavinu piškota i fila. Ostaviti u frižideru 24 časa da se stegne.
4. Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana