Lijena pita s makom

by | 21 Oktobra, 2013

Lenja-pita-sa-makom

Priprema:
Za tijesto:

  • 200 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 dl pavlake
  • 400 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 180 g šećera
  • 150 g griza
  • 1 vanil-šećer
  • 250 g mljevenog maka
  • 2 bjelanjka
  • 2 jajeta

Priprema:

Tijesto:

1. Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku i žumanjke i dobro izmiješati.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 min.

Fil:

1. U manju šerpu sipati mlijeko, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Potom dodati griz i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanil-šećer i mljeveni mak te sve zajedno kratko prokuhati.
3. U prohlađeni fil dodati dva umućena žumanjka, snijeg od četiri bjelanjka i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravougaonike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od maka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana