Lijena pita s višnjama

by | 20 Maja, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 500 g mekog brašna
  • 125 g masti
  • 125 g putera
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 dl mlijeka
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 1 kg kompota od višanja
  • 4 kašike griza

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter, mast i šećer u prahu. Potom dodati 1 dl mlijeka i umutiti mikserom.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 min.

Fil:

Višnje iz kompota ocijediti od suvišne tečnosti i pomiješati sa grizom.

Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Pripremiti manje okrugle kalupe i premazati ih uljem. Potom dno i stranice kalupa obložiti istanjenim tijestom a trećinu tijesta izdvojiti i isjeći na trake.
3. Preko tijesta u kalupima rasporediti fil od višanja. Preko višanja poslagati trake tijesta i na završecima ih prilepiti za ivice tijesta. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Kada se prohladi, posuti šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana