Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku i žumanjke i dobro izmiješati.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok tijesto ne počne odvajati od zidova posude.
3. Umešeno tijesto uviti u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 60 min.
Fil:
1. U manju šerpu sipati mlijeko, dodati šećer i ostaviti da provri.
2. Potom dodati griz i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanilin šećer i mljeveni mak te sve zajedno kratko prokuhati.
3. U prohlađeni fil dodati dva umućena žumanjka, snijeg od četiri bjelanca i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravokutnike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti iu nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od maka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana