Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za tijesto:
Za fil:
Za posipanje:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter, mast i šećer u prahu. Potom dodati 1 dl mlijeka i umutiti mikserom.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od zidova posude.
3. Umešeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u hladnjaku 60 min.
Fil:
Višnje iz kompota ocijediti od suvišne tekućine i pomiješati sa grizom.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Pripremiti manje okrugle kalupe i premazati ih uljem. Potom dno i stranice kalupa obložiti istanjenim tijestom, a trećinu tijesta izdvojiti i izrezati na trake.
3. Preko tijesta u kalupima rasporediti fil od višanja. Preko višanja poslagati trake tijesta i na završecima ih priljepiti za rubove tijesta. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C dok ne porumeni. Kada se prohladi, posuti šećerom u prahu.
Izvor: Dobra hrana