Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za piškotu:
Za prelivanje:
Za fil:
Za dekoraciju:
PRIPREMA:
Piškota:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i 75 g šećera.
3. Sjediniti šam od belanaca i umućena žumanca pa dodati brašno, gustin i rendanu koru limuna. Sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min. da porumeni.
Preliv:
1. Sjediniti vodu i šećer pa kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Potom u sirup dodati sok od limuna i promiješati.
3. Pripremljenim sirupom poprskati ohlađenu piškotu.
Fil:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno sjediniti žumanca, šećer i vanil-šećer te kuvati na pari da se šećer otopi. Zatim dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
5. U ohlađena žumanca dodati slatku pavlaku, snijeg od belanaca i želatin pa dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
6. Ohlađenu piškotu vratiti u kalup te preko nje sipati pripremljeni fil i poravnati.
7. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome premazati tortu.
Izvor: Dobra hrana