Limun torta

by | 7 Jula, 2013

Za piškotu:

  • 4 jajeta
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • rendana kora 1 limuna

Za prelivanje:

  • 1 dl vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 limun

Za fil:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 100 g bijele čokolade
  • 4 dl slatke pavlake
  • 1 kesica želatina u prahu
  • rendana kora 1 limuna
  • 2 vanil-šećera

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Piškota:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i 75 g šećera.
3. Sjediniti šam od belanaca i umućena žumanca pa dodati brašno, gustin i rendanu koru limuna. Sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min. da porumeni.

Preliv:

1. Sjediniti vodu i šećer pa kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Potom u sirup dodati sok od limuna i promiješati.
3. Pripremljenim sirupom poprskati ohlađenu piškotu.

Fil:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno sjediniti žumanca, šećer i vanil-šećer te kuvati na pari da se šećer otopi. Zatim dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
5. U ohlađena žumanca dodati slatku pavlaku, snijeg od belanaca i želatin pa dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
6. Ohlađenu piškotu vratiti u kalup te preko nje sipati pripremljeni fil i poravnati.
7. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana