
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Guliver/Thinkstock
Sastojci:
½ kg lisnatog tijesta
Nadjev
200 g mljevenog maka
160 g šećera u prahu
300 ml vrućeg mlijeka
3 kašike džema od šljiva
1 jaje
Priprema:
1. Mak pomIJešati sa šećerom u prahu i preliti vrućim mlijekom. Sve promiješati i ostaviti desetak minuta da odstoji.
2. Odmrznuto lisnato tijesto rastanjiti u pravougaoni oblik.
3. Duže ivice ukoso isjeći kako bi se kasnije formirala pletenica.
4. Središnji dio tijesta bogato premazati makom i tijesto s užih ivica preklopiti ka unutrašnjosti tj. na mak.
5. Isečene trake preklapati naizmjenično i formirati pletenicu, pa položiti u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponaviti još jednom.
6. Premazati umućenim jajetom i peći u ugrijanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta tj. dok pita ne porumeni.
7. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi.
8. Posuti šećerom u prahu i isjeći na komade željene veličine, pa poslužiti.
IZVOR: POŠALJI RECEPT