Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer dok se ne otopi.
2. Zatim postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak pa potom brašno, mljevene lješnjake i kakao muteći sve vrijeme.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC. Pečenu koru poprečno presjeći napola da se dobiju 2 kore.
Fil:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti da se otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kuhati na pari dok se ne zgusne.
3. Ohlađenu smjesu od žumanjaka sjediniti sa umućenim puterom i lješnjacima, dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom i preklopiti drugom korom.
2. Dekorisati umućenim šlagom.
Izvor: Dobra hrana