Ljetno osvježenje

by | 26 Augusta, 2017

Recept Ane Bećirović iz Sapne

SASTOJCI:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
4 kašike mlijeka
1 kašika ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin-šećera
Za kremu:
500 g jagoda
2 kesice pudinga od vanilije
750 ml mlijeka
3 kašike šećera
Za dekoraciju:
2 kesice šlag pjene

PRIPREMA:
1. Za koru najprije odvojiti žumanca od bjelanaca. Dobro umutiti žumanca, dodati im šećer i mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo, vaniliju, mlijeko i ulje.
2. Bjelanca istući u čvrst snijeg i kašikom umiješati u smjesu. Izliti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i peći oko 20 minuta na 170 °C.
3. Dok se kora peče, jagode očistiti, oprati i narezati na kolutiće, zasladiti po želji i ostaviti da puste sok.
4. Kad se kora malo ohladi, jagode poredati po njoj.
5. Za kremu skuhati 2 pudinga u 750 ml mlijeka, na uobičajen način, i po želji zasladiti. Poseban ukus ovom pudingu daće nekoliko kockica bijele čokolade, koje treba ubaciti u vruć puding i miješati dok se u potpunosti ne istope a smjesa se ne sjedini.
6. Vruć puding ravnomjerno izliti preko jagoda.
7. Na kraju umutiti šlag pjene prema uputstvu sa kesice, premazati cijeli kolač, ukrasiti ga jagodama i uživati.

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/ torte-i-kolači-BiH

Izvor: torteikolači