Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Recept Ane Bećirović iz Sapne
SASTOJCI:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
4 kašike mlijeka
1 kašika ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin-šećera
Za kremu:
500 g jagoda
2 kesice pudinga od vanilije
750 ml mlijeka
3 kašike šećera
Za dekoraciju:
2 kesice šlag pjene
PRIPREMA:
1. Za koru najprije odvojiti žumanca od bjelanaca. Dobro umutiti žumanca, dodati im šećer i mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo, vaniliju, mlijeko i ulje.
2. Bjelanca istući u čvrst snijeg i kašikom umiješati u smjesu. Izliti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i peći oko 20 minuta na 170 °C.
3. Dok se kora peče, jagode očistiti, oprati i narezati na kolutiće, zasladiti po želji i ostaviti da puste sok.
4. Kad se kora malo ohladi, jagode poredati po njoj.
5. Za kremu skuhati 2 pudinga u 750 ml mlijeka, na uobičajen način, i po želji zasladiti. Poseban ukus ovom pudingu daće nekoliko kockica bijele čokolade, koje treba ubaciti u vruć puding i miješati dok se u potpunosti ne istope a smjesa se ne sjedini.
6. Vruć puding ravnomjerno izliti preko jagoda.
7. Na kraju umutiti šlag pjene prema uputstvu sa kesice, premazati cijeli kolač, ukrasiti ga jagodama i uživati.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mejl [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/ torte-i-kolači-BiH
Izvor: torteikolači