Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za ukras:
Način pripreme:
1. U posudi umutite bjelanca i šećer pomoću žice. (Ako koristite kristal šećer, keks će tada biti hrskaviji).
2. Rastopite maslac da se ne zagreje.
3. Dodajte brašno u smjesu s bjelancima i umutite. Na kraju dodajte topli maslac i promiješajte. Stavite smjesu u frižider da se stegne.
4. U plitku posudu stavite papir za pečenje. Promiješajte ohlađenu smjesu i sipajte po jednu kašiku tijesta za svaki keks. Kašikom rasporedite tijesto u krugove dok ne nastane tanak sloj. Ispecite keks u zagrejanoj rerni na 170 stepeni osam minuta.
5. Čim ste izvadili, keks možete oblikovati kao cigare – motajući ih oko prsta, ili kao korpice – stavljajući ih u gnjezda ljuske od jaja. Možete ih ostaviti da se ohlade na oklagiji. Ako ih ostavite da se ohlade u posudi, postaće hrskavi mačji jezici.
6. Ako ste napravili korpice, evo prijedloga za njihovo serviranje. Na dno tanjira sipajte pire od malina (izmiksane i ocijeđene maline), nanesite nekoliko kapi kisele pavlake i promiješajte te dvije mase. U sredinu korpice stavite mačji jezik i ispunite ga sladoledom od vanile.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen