Mafine s brusnicama

by | 27 Maja, 2013

Sastojci:

  • 1,5 šolja namenskog pšeničnog brašna
  • 1/2 šolje integračnog raženog brašna
  • 1/2 šolje pšeničnih mekinja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1,5 šolje neutralne pavlake (za kuhanje)
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 krupna jajeta
  • 1/2 šolje meda (najbolje livadskog, ali ako ga nemate, može bilo koja vrsta)
  • 1/4 šolje ulja
  • 1 šolja sušenih brusnica

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U zasebnoj činiji izmiješajte sve suhe sastojke (obje vrste brašna, mekinje, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu). U drugoj posudi umutite jaja sa pavlakom, medom, esktratom vanile i uljem. Mutite dok se ne zapjeni. Pažljivo dodajte mješavinu suvih sastojaka u smjesu od jaja, pa sve zajedno mutite dok ne dobijete glatku masu. Na kraju umiješajte brusnice. Kalup za mafine premažite četkicom umočenom u ulje, pa uspite masu u otvore, ali ne do vrha, već do 2/3 kalupa. Pecite mafine 20 minuta. Kada se ohlade, pospite ih (po želji) šećerom u prahu. Od ove količine tijesta dobićete petnaestak mafina. Umjesto brusnica, možete dodati i neko drugo suho voće poput suhe kajsije ili ananasa.