Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
100 g margarina
200 g šećera
1 vanilin-šećer
3 jajeta
2 čaše jogurta
350 g brašna
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
200 g čokolade
Priprema:
1. Pjenasto umutiti margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom i vanilin-šećerom, a zatim dodati jaja i sve sastojke dobro umutiti.
2. Sipati jogurt i mlijeko, pa postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve sastojke dobro povezati da se dobije glatka, vazdušasta smjesa.
3. Dobijenu smjesu uliti u podmazane kalupe za mafine, ali ne puniti otvore do kraja već samo 2/3.
4. U svaki otvor ubaciti jednu do dvije kockice isjeckane čokolade, i kašičicom lagano utisnuti u smjesu.
6. Mafine peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Pomoću čačkalice provjeriti da li su gotovi: zabosti je u sredinu mafina, pa ako se ništa ne zalijepi za nju, mafini su pečeni.
7. Ostaviti ih da se malo prohlade u kalupu, a zatim ih servirati na tacnu za posluženje.
IZVOR: POŠALJI RECEPT