
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Foto: Hrono kuvar
Za mafine:
– 200 g brašna po izboru
– 1 prašak za pecivo
– 100 g fruktoze
– 3 jajeta
– 200 g maslaca
– 100 g crne čokolade
– 100 ml kisele vode
Za fil:
– 100 ml slatke pavlake
– 100 g čokolade sa 75% kakaoa
Priprema:
Testo:
1. U odgovarajuću posudu sipati brašno pomiješano s praškom za pecivo i fruktozu.
2. Otopiti maslac pa dodati u posudu s brašnom.
3. Pjenasto umutiti jaja pa sastaviti s prethodnom smjesom.
4. Sipati kiselu vodu i sve sastojke lagano povezati.
5. Na pari rastopiti crnu čokoladu pa je dodati umućenoj smjesi.
6. U kalup za mafine staviti papirne korpice, sipati u svaku korpicu 2/3 smjese i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Pečene mafine ostaviti da se prohlade.
Fil:
1. U šerpici zagrijati slatku pavlaku do tačke ključanja, pa dodati izlomljenu crnu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađen krem umutiti mikserom, sipati u džak za dekoraciju pa nafilovati mafine.