Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Kada želite nešto dovoljno slatko i jako za oporavak od istrošenih kalorija, idealan zalogaj za vas su mafini sa makom i višnjama. Odlična kombinacija, zrna maka koja vam puckaju pod zubima i višanja koje kise i tjeraju vas na još jedan zalogaj. Recept je jednostavan, ne treba vam puno namirnica, a ukus će vas oduševiti.
Za mafine sa makom potrebno je sljedeće:
300 g oštrog brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike mljevenog maka
125 g putera
1 kesica vanilin šećera
100 g šećera, ako volite slađe kolače možete dodati još 50 g
4 jajeta
oko 1 dl mlijeka
200 g očišćenih višanja, mogu i one iz zamrzivača kada nemate svježe
Priprema: Pjenasto umutiti šećer, vanilin šećer i puter, pa dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano mućenje. Zatim dodati mak i brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Po potrebi dodati mlijeka toliko da smjesa bude pomalo žitka, ni previše gusta, ni rijetka. U ovo tijesto možete dodati višnje i sve još jednom dobro promiješati, ali… to može da bude i mali problem, jer na ovaj način ne znate koliko ima višanja u svakom mafinu, pritom višnje mogu pustiti sok i još više razrijediti smjesu. Ako volite da sve bude lijepo raspoređeno, najbolje je da višnje ugurate u svaki mafin kada ste tijesto već izručili u kalup. Jeste da je malo sporije, ali ste sigurni da će svaki mafin biti sa višnjama. Na kraju krajeva, vi odlučite kako i kada ćete staviti višnje.
Pečenje: Kalup sa tijestom staviti u rernu zagrijanu na 200°C i peći oko 30 minuta, a najbolje je da ih probate čačkalicom poslije pola sata pečenja, ako ne ostaje trag znači da su gotovi. Vodite računa samo da ih ne presušite dužim pečenjem.
Napomena: Ovi mafini su savršeno mekani, vazdušasti i sočni, probajte da ih napravite i nećete se pokajati, bićete oduševljeni. Naravno, recept možete mijenjati u zavisnosti od toga koliko volite mak i višnje.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Guliver/Getty Images