Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
POTREBNO JE:
Za mafine:
Za fil:
PRIPREMA:
1. Odvojiti bjelanca od žumanjaka i umutiti ih u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti 8 žumanjaka sa 12 kašika šećera, dodati 15 kašika mlijeka, 15 kašika ulja, 15 kašika brašna, 2 vanil-šećera, 2 praška za pecivo i lagano promiješati.
3. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca pa promiješati varjačom.
4. Smjesu sipati u podmazane kalupe za mafine i peći u zagrijanoj rerni na 200 °C dok ne porumene.
5. Ostaviti pečene mafine da se ohlade te im izdubiti sredinu.
6. Napraviti fil: umutiti 8 žumanjaka sa 6 kašika šećera pa skuhati na pari. Zatim dodati čokoladu i uz neprestano miješanje je istopiti. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa umućenim margarinom. Posebno umutiti slatku pavlaku, sjediniti sa filom i dobro umutiti.
7. U svaki mafin staviti 2 maline, napuniti ih filom i ukrasiti šlagom.
Izvor: Pošalji recept