
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci (količina za 16 standardnih mafina):
375 g brašna
2 kesice praška za pecivo
½ kašičice soli
½ limuna (kora)
3 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
250 ml mlijeka (sobne temperature)
120 ml ulja
1 kašičica ekstrakta vanilije
120 g bijele čokolade
200-220 g svježih malina
Priprema:
Zagrijati rernu na 220º C. Pleh za mafine premazati uljem ili puterom i ostaviti sa strane.
U većoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, koru limuna i so, pa ostaviti sa strane.
Posebno umutiti jaja sa šećerom toliko da smjesa postane svijetlo žuta i lagana. Dodati mlijeko, ulje i ekstrakt vanilije, pa dobro sjediniti.
Pripremljenu masu dodati u posudu sa brašnom i promiješati kuhačom (ne preporučuje se korištenje miksera). Zahvatati nježnim potezima sa dna posude odižući kuhaču ili spatulu ka sebi, kako bi se brašno dobro sjedinilo.
Kada smjesa postane teška i gusta (dobro je ako se ponegdje nađu grudvice brašna) dodati sitno izlomljenu (ili izrendanu) čokoladu i promiješati.
U pripremljen kalup za mafine nasuti smjesu skoro do vrha i prstima zaroniti maline u tijesto (5-6 malina/mafin). Radi kolorita 2-3 maline ostaviti na površini da se naziru.
Posuti šećerom i peći na 220º C 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180º C i peći još 15 minuta tj. dok mafini ne postanu zlaćani.
(Trik sa čačkalicom će pomoći – bocnuti čačkalicom u sredinu mafina i izvaditi, pa ukoliko se tijesto nije uhvatilo na čačkalicu mafini su pečeni.)
Mafine izvaditi iz rerne pećnice i ostaviti da se ohlade desetak minuta.
Savjet plus: Ne preporučuje se upotreba zamrznutih malina jer otpuštaju previše soka i boje tijesto. Mafini su najukusniji dok su svježi.
Foto: Guliver/Getty Images