Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, orahe i brašno, te dodati čvrsto ulupana bjelanca i polako promiješati varjačom.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 180 °C 40 minuta.
3. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, pa poprečno presjeći na pola kako bi se dobile dvije kore.
Fil:
1. U malo hladnog jogurta razmutiti želatin, a ostatak jogurta staviti da prokuha.
2. Ključali jogurt skinuti s ringle, te sjediniti s razmućenim želatinom i ostaviti da se prohladi.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti maline, šećer i vanil šećer, te dodati filu od jogurta pa promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru staviti na tacnu za služenje, premazati je filom i prekriti drugom korom.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati gornju koru i bočne stranice torte.
3. Na bočne stranice torte utisnuti sjeckane orahe, a tortu posuti malinama.
Izvor: Dobra hrana