Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za koru I:
Za koru II:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora I:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 2 kašike šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno i kakao te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC 20 min. Ohlađenu koru poprečno presjeći napola da se dobiju dvije kore i poprskati ih mlijekom.
Kora II:
1. Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrst šam.
2. Potom dodati brašno, mljevene orahe, otopljeni margarin i prašak za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju iste veličine u kojoj se pekla prethodna kora obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati sokom od narandže.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka te dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanile i žumanjaka pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati šlag od slatke pavlake, mljevene orahe i nabubreli želatin (želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri), a potom promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za služenje staviti koru I i premazati je 1/2 fila, prekriti korom II i po njoj rasporediti preostali fil pa završiti korom I.
2. Gotov kolač dekorisati šlagom od slatke pavlake i isjeći na šnite.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept