Marijin kolač

by | 6 Novembra, 2013

marijin-kolac

Sastojci:

Za koru I:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 dl mlijeka

Za koru II:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 5 kašika mljevenih oraha
  • 50 g margarina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1,5 dl soka od narandže

Za fil:

  • 5 žumajnaka
  • 1 puding od vanile
  • 150 g šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 5 dl slatke pavlake
  • 10 g želatina
  • 80 g mljevenih oraha

Za dekoraciju:

  • 2,5 dl slatke pavlake

Priprema:
Kora I:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 2 kašike šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno i kakao te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC 20 min. Ohlađenu koru poprečno presjeći napola da se dobiju dvije kore i poprskati ih mlijekom.

Kora II:
1. Bjelanjke umutiti sa šećerom u čvrst šam.
2. Potom dodati brašno, mljevene orahe, otopljeni margarin i prašak za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju iste veličine u kojoj se pekla prethodna kora obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati sokom od narandže.

Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka te dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanile i žumanjaka pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati šlag od slatke pavlake, mljevene orahe i nabubreli želatin (želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri), a potom promiješati varjačom.

Finalni postupak:
1. Na tacnu za služenje staviti koru I i premazati je 1/2 fila, prekriti korom II i po njoj rasporediti preostali fil pa završiti korom I.
2. Gotov kolač dekorisati šlagom od slatke pavlake i isjeći na šnite.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept