Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za ukrašavanje:
Priprema:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile. Dobijenu smjesu sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom od vanile i umutiti mikserom.
4. Na kraju u smjesu od pudinga dodati izlomljen keks i kokos te dobro izmiješati.
5. Dobijenu smjesu podijeliti na tri dijela.
6. Banane očistiti i isjeći na kolutove.
7. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U njega preručiti prvi dio smjese od kokosa i ručno oblikovati koru. Prekriti je kolutovima banana, preko njih od drugog dijela smjese oblikovati koru, zatim poslagati još jedan red banana i završiti korom.
8. Oblikovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne pa je izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu, margarin i malo mlijeka).
Izvor: Dobra hrana