Medenjaci s cimetom

by | 18 Decembra, 2013

medenjaci

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 170 g stonog margarina
  • 130 g šećera u prahu
  • 2 jajeta
  • 150 g meda
  • 1 kašika cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 1/2 kašičice đumbira

Za dekoraciju:

  • 200 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • 1 limun
  • zelena prehrambena boja

Priprema:

1. Umutiti stoni margarin sa šećerom u prahu. Dodati jaja i med te sve zajedno izmiksati.
2. Posebno sjediniti brašno, sodu bikarbonu, cimet, muskatni orah i đumbir.
3. U smjesu od stonog margarina postepeno dodavati sjedinjene suhe sastojke mijeseći ručno dok se ne dobije glatko tijesto.
4. Zatim testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm, i modlama oblikovati željene figure.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega medenjake. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C oko 15 min.
6. Posebno bjelanjke umutiti sa šećerom u prahu i sok od limuna da bi se dobila ujednačena smjesa.
7. Dobijenom smjesom pomoću dresing džaka oivičiti medenjake i premazati njihovu unutrašnjost. U jedan dio smjese dodati zelenu prehrambenu boju i njome dekorisati medenjake.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept