Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati sjeckane orahe i brašno te polako promiješati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanil-šećer, mlijeko i brašno. Zatim kuhati na pari miješajući dok se ne dobije gust fil.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje otopiti.
3. Suho grožđe natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađeni fil od žumanjaka sjediniti sa omekšalim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati ocijeđeno suho grožđe i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati pripremljenim filom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag sa malo kisele vode. Nanijeti preko fila i ravnomjerno rasporediti. Ostaviti u frižideru da se stegne pa isjeći na kocke.
Izvor: Dobra hrana