Mini-tart sa šljivama

by | 20 Januara, 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastojci:

Za tijesto:

200 g brašna
100 g putera
50 g šećera
1 jaje
1-2 kašike hladne vode

Za fil:

600 g šljiva
3 kašike šećera
1 kašičica cimeta
50 ml ruma
100 g šećera u prahu

Priprema:

Tijesto:
1. Pomiješajte brašno i šećer, pa dodajte kockice putera i mijesite rukama dok se ne dobije mrvičasta smjesa.
2. Dodajte jaje i vodu pa nastavite s miješenjem dok ne dobijete glatko tijesto. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.

Fil:
1. Šljive očistite od koštica i isjecite na četvrtine. Pospite šećerom i cimetom, prelijte rumom i dobro promiješajte.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto razvucite oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini (ili između dva pek-papira).
2. Mini-kalupe za tart nauljite, pa dno i stranice obložite istanjenim tijestom. Višak tijesta uklonite, ali malo ostavite za trake.
3. Preko tijesta rasporedite fil od šljiva.
4. Preostalo tijesto ponovo razvucite, pa okruglim nazubljenim točkićem isjecite na trake. Poredajte preko fila u vidu mreže, a ivice malo pritisnite da se zalijepe.
5. Pecite na 180°C 30 minuta, dok blago ne porumene.
6. Ostavite da se korpice potpuno ohlade, a zatim ih izvadite iz posuda i pospite šećerom u prahu.

Izvor: Pošalji recept