Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Tijesto
– 200 g brašna
– 100 g putera
– 50 g šećera
– 1 jaje
– 1-2 kašike hladne vode
Nadjev
– 600 g šljiva
– 3 kašike šećera
– 1 kašičica cimeta
– 50 ml ruma
– 100 g šećera u prahu
Priprema:
Testo
1. Pomiješati brašno i šećer, dodati kockice putera i mijesiti rukama dok se ne dobije mrvičasta smjesa.
2. Dodati jaje i vodu pa nastaviti s miješenjem dok ne se ne dobije glatko tijesto. Umotati tijesto u providnu foliju i ostaviti 30-ak minuta u frižideru.
Nadev
1. Šljive očistiti od košpica i isjeći na četvrtine. Posuti šećerom i cimetom, preliti rumom i dobro promiješati.
Finalni postupak
1. Odstojalo tijesto razvući oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini (ili između dva lista papira za pečenje).
2. Mini-kalupe za tart nauljiti, pa dno i stranice obložiti istanjenim tijestom. Višak tijesta ukloniti i jedan dio ostaviti za tračice.
3. Preko tijesta rasporediti nadjev od šljiva.
4. Preostalo tijesto ponovo razvući, pa okruglim nazubljenim točkićem isjeći na tračice. Poredati preko nadjeva u vidu mreže, a ivice malo pritisnuti da se zalijepe.
5. Peći na 180º C 30 minuta, dok blago ne porumene.
6. Pečene tartove ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih izvaditi ih posuda i posuti šećerom u prahu.
IZVOR: MICA KUVARICA