Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za tijesto:
Za kaveno-šećerni sirup:
Za maskarpone krem:
Način pripreme:
1. Za tijesto mikserom umutite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte oba jajeta jedno po jadno, a nakon toga brašno iz dva puta. Dodajte i druga dva jajeta.
2. Promiješajte neskafu u vrućoj vodi i dodajte u tijesto. Zatim dodajte rikotu. Na kraju izlomite keksiće preko tijesta i lagano promiješajte rukom.
3. Poređajte papirne korpice u kalupe za mafine. Kašikom za sladoled napunite kalupe tijestom. Pecite mafine u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stupnjeva 25 minuta.
4. Za krem ručno umutite maskarpone sir, marsala vino, ekstrakt vanile i šećer u prahu.
5. Kada se mafini ohlade, odstranite papirne korpice i isecite ih horizontalno po sredini.
6. Skuvajte sirup od šećera i vode. Čim se šećer istopi, pojačajte temperaturu i sačekajte da sirup provri. Na kraju dodajte neskafu i promiješajte. Četkicom nanesite kaveno-šećerni sirup preko svake polovine mafina.
7. Kašikom za sladolet stavljajte po jednu kuglu krema od amskarpone sira preko svakog donjeg dijla mafina. Poklopite gornjim dijlovima i lagano pritisnite. Odozgo pospite mini-tiramisue sa malo kaveno-šećernog sirupa.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen