Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci::
100 g oštrog brašna
230 g sitno samljevene neoljuštene sjemenke bundeve
4 jaja
50 ml ulja od bundeve
100 ml mlijeka
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
Fil
250 g maslaca
250 g kesten pirea
50 g šećera
1/2 kesice pudinga od vanilije
150 ml mlijeka
3 kašičice ruma
Glazura
100 g bijele čokolada
1 kašika ulja
I još
100 g džema po izboru
Priprema:
Žumanca umutiti sa polovinom šećera. Za vrijeme mućenja dodati mlijeko i ulje od bundeve (testo od ulja će dobiti lijepu zelenu boju ). Zatim dodati oštro brašno, sitno samljevene sjemenke bundeve i prašak za pecivo.
Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg sa solju i drugom polovinom šećera i sjediniti miješanjem sa smesom od žumanaca.
Pleh veličine 30 x 30 obložiti pek-papirom i uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 150 stepeni oko 15-20 minuta i ostaviti da se ohladi.
Kada se kora ohladi okruglim kalupom veličine prečnika pet cm vaditi krugove.
Fil: U mleku skuhati puding i prohladiti. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom.
U prohlađeni puding dodati kesten pire i sve sjediniti mućenjem. U smjesu sa pudingom dodati umućeni maslac i sve sjediniti u glatku smjesu.
Krugove premazati tankim slojem džema, a zatim filom spajati po dva.
Filom premazati bočne strane i odozgo.
Filovane tortice staviti u frižider da se dobro ohlade. Na pari otopiti čokoladu sa uljem. Svaku torticu preliti glazurom tako da se glazura sliva sa strane. Kada se glazura stegne svaku torticu ukrasiti preostalim filom.
Izvor: superrecepti.rs