![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 4 bjelanjka u čvrst snijeg a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 150 g šećera.
2. Potom dodati jednu kašiku prezli i 150 g mljevenih oraha pa polako promiješati varjačom.
3. Odgovarajući pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Zagrijati je u rerni na 200 ˚C a potom smanjiti temperaturu na 100 ˚C i sušiti koru 90 min.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još 2 kore, ali u jednu umjesto mljevenih oraha staviti mljevene lješnjske, a u drugu kokos.
Fil:
1. Umutiti žumanjke i jaja sa šećerom pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Pred kraj dodati izlomljenu čokoladu i miješajući je otopiti.
3. Posebno skuhati puding od čokolade pomiješan s brašnom u 5 dl mlijeka i ostaviti da se ohladi.
4. Sjediniti ohlađenu smjesu od žumanjaka s pudingom od čokolade pa dodati u omekšao puter i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Čokoladu otopiti s puterom i preliti preko torte.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept