Minjonka

by | 13 Januara, 2014

Clipboard38

Sastojci:

Za kore:

  • 12 bjelanjaka
  • 450 g šećera
  • 3 kašike prezli
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g kokosa
  • 150 g mljevenih lješnjaka

Za fil:

  • 12 žumanjaka
  • 3 jajeta
  • 300 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 250 g putera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g putera

Priprema:

Kore:
1. Umutiti 4 bjelanjka u čvrst snijeg a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 150 g šećera.
2. Potom dodati jednu kašiku prezli i 150 g mljevenih oraha pa polako promiješati varjačom.
3. Odgovarajući pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Zagrijati je u rerni na 200 ˚C a potom smanjiti temperaturu na 100 ˚C i sušiti koru 90 min.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još 2 kore, ali u jednu umjesto mljevenih oraha staviti mljevene lješnjske, a u drugu kokos.

Fil:
1. Umutiti žumanjke i jaja sa šećerom pa uz neprestano miješanje kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Pred kraj dodati izlomljenu čokoladu i miješajući je otopiti.
3. Posebno skuhati puding od čokolade pomiješan s brašnom u 5 dl mlijeka i ostaviti da se ohladi.
4. Sjediniti ohlađenu smjesu od žumanjaka s pudingom od čokolade pa dodati u omekšao puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
1. Pečene kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Čokoladu otopiti s puterom i preliti preko torte.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept