Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za tijesto:
– 1 jaje
– prstohvat soli
– 1,5 kašika šećera
– ½ kockice kvasca
– 100 g margarina
– 100 ml mlijeka
– 150 ml voda
– brašno po potrebi
Za fil:
– 2 šolje (od 2 dl) jagoda
– 1 puding od jagoda
– 150 g šećera
Za preliv:
– 1 šolja šećera u prahu
– 2 kašike mlijeka
– 1 kašičica ekstrakta od vanile
Priprema:
Tijesto:
1. U vodu izmrviti kvasac. Dodati pola kašike šećera, promiješati i ostaviti da nadođe.
2. U dubljoj posudi sjediniti jaje, so, šećer, otopljen margarin i mlijeko.
3. Dodati nadošao kvasac, pa postepeno dodajući brašno umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga da odstoji 45 minuta.
Fil:
1. U blenderu izmutiti jagode. Sipati ih u šerpicu, dodati šećer i kuhati dok ne provri.
2. Razmutiti puding s malo vode, sipati u ključale jagode, pa ukuhati fil. Nakon toga ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto premjesiti pa podijeliti na dva dijela. Razviti jedan dio u pravougaonik pa ga premazati filom.
2. Uviti tijesto u rolat te sjeći parčad debljine 1-2 cm. Postupak ponoviti s drugim dijelom tijesta.
3. U kalup za mafine staviti papirne korpice pa u svaku staviti tijesto.
4. Ostaviti da naraste oko 30 minuta pa peći 15 minuta na 200°C.
5. Pomiješati mlijeko, šećer u prahu i ektrakt vanile, te preliti pečene mafine.