Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Potrebno je:
6-8 jabuka
komadić cimetove kore
100 g smeđeg šećera
naribana limunova korica i sok 1/2 limuna
prstohvat mljevenog klinčića i muškatnog oraščića
2 kašike škrobnog brašna
3 kašike soka od jabuke
3-4 dl slatke pavlake
Priprema:
– Jabuke ogulite, očistite i izrežite na kocke. Stavite ih u posudu, dolijte vode toliko da budu prekrivene, cimet i kuhajte dok se ne raskuhaju. Izvadite koru cimeta, a jabuke pasirajte štapnim mikserom.
– Dodajte šećer, limunovu koricu i sok pola limuna. Kad zavrije dodajte škrobno brašno razmućeno u hladnom soku od jabuka. Još koju minutu miješajte i sklonite s vatre. Ostavite neka se pire ohladi.
– Za to vrijeme izmutite slatkou pavlaku u šlag, pa pomiješajte s pripremljenim pireom od jabuke. Podijelite u staklene čaše za desertne kreme i stavite mousse u frižider.
IZVOR: 24sata.hr