Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
300 g jagoda
1 limun (korica)
100 g šećera u prahu
10 g želatina u prahu
4 kašike vode
250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
1. Oprane i od peteljki očišćene jagode isjeći na polovine. U dubljoj posudi štapnim mikserom ispasirati jagode s rendanom korom limuna. Zatim, procijediti sok kroz veću cjediljku.
2. Posebno umutiti dobro ohlađeno slatko vrhnje sa šećerom u prahu.
3. Želatin preliti vodom i ostaviti da nabubri, pa zagrijati toliko da postane tečan i dodati u smjesu od jagoda.
4. Promiješati i dodati umućenu slatku pavlaku, te sjediniti sastojke.
5. Smjesu sipati u pogodnu posudu sa poklopcem i ostaviti u frižideru da se što bolje ohladi.
6. Dekorisati svježim jagodama i poslužiti dobro ohlađeno.
IZVOR: POŠALJI RECEPT